Temes de l'obra

Tirant lo Blanc és una novel·la a la qual se li poden aplicar els qualificatius següents:

Novel·la cavalleresca: Tirant lo Blanc és una novel·la cavalleresca, ja que se centra en la biografia d'un cavaller que es Tirant, de qui descriu els combats i les estratègies. Tirant és un cavaller imaginari però no és fantàstic ni idealitzat, és un cavaller que aconsegueix alliberar l'imperi bizantí dels turcs. A més Joanot Martorell aprofita la seva experiència com a cavaller per traslladar-la a la novel·la.

Novel·la històrica: L'obra "Tirant lo Blanc" és una novel·la històrica perquè en podem identificar la geografia. Surten llocs com: com pot ser Anglaterra, Sicília, Grècia, Nord d'Àfrica i molts més. A més, també hi podem identificar alguns personatges històrics, contemporanis amb l'autor, que hi apareixen en alguns capítols.

Novel·la social: La novel·la de Joanot Martorell també pot ser caracteritzada com a novel·la social perquè hi apareixen nombrosos estaments socials com ara els reis, els nobles, esclaus, etc. També perquè costums i usos típics de l'època com menjars o vestits. I per últim podem veure que en la novel·la es presenta dues visions del món contraposades: d'una banda un món medieval classicista i estructurat i d'altra una societat amb idees innovadores i pròpies del renaixement.

Novel·la eròtica: Aquesta novel·la li podem aplicar el qualificatiu de novel·la eròtica perquè el tema de l'amor i el sexe té una gran importància a l'obra. Els episodis amorosos tenen moltes parts eròtiques, ja que hi podem trobar desfloraments, adulteris i molts temes més representats amb molta normalitat. N'és un exemple el matrimoni secret entre Diafebus i Estefania i entre Carmesina i Tirant. I per últim podem veure que es parla sobre el sexe des d'una perspectiva vitalista.

Novel·la psicològica: Per últim podem veure com l'obra la poden caracteritzar com a novel·la psicològica, ja que l'anàlisi dels personatges no respon a cap dels arquetips prefixats a l'època.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada